Tenniskids

tenniskids logo medium

 

knltb tenniskids met bal

 

Voor de jongste kinderen is er de Tenniskids competitie. Deze competitie bestaat uit de Rode, Oranje en Groene competitie en is voor kinderen tot en met 12 jaar. De nadruk in deze competitie ligt vooral op leuke wedstrijdjes spelen, plezier hebben en vriendjes maken. In totaal doen ongeveer 25.000 kinderen mee aan de leukste competitie van het jaar!

Goed nieuws! Vanaf 5 juni mag de jeugd tot en met 17 jaar weer wedstrijden spelen. Dat betekent dat de verkorte Tenniskids Voorjaarscompetitie door kan gaan. Deze verkorte competitie telt 5 speeldagen en start in het tweede weekend van juni. Fijn dat de jeugd weer wedstrijden kan spelen!

 

Speeldata

Klik hier voor een overzicht van de speeldata voor de verkorte Tenniskids competitie vanaf 11 juni.

Klik hier voor een overzicht van de speeldata van de Tenniskids competitie in het najaar. Om het gebrek aan officiële wedstrijden van dit jaar te compenseren zal de competitie in het najaar eenmalig 8 speeldagen hebben (i.p.v. 5).

 

Organisatie hostdag

Bij de Rode en Oranje competitie komt de gehele afdeling elke speeldag samen. Elk team ontvangt een host(en) en mag de kinderen ontvangen. Spelplezier en gezelligheid staat natuurlijk bovenaan. Benieuwd wat er allemaal bij komt kijken? Bekijk hier meer informatie.

 

Leeftijdsdispensatie

In de Tenniskids competitie mogen altijd meerdere kinderen worden opgesteld die één jaar te jong en/of te oud zijn. Hiervoor hoeft dus geen dispensatie aangevraagd te worden. Voor talentvolle kinderen of voor kinderen die nog niet toe zijn aan een stap omhoog, kan leeftijdsdispensatie worden aangevraagd. In dit artikel staat precies uitgelegd wanneer het nodig is om dispensatie aan te vragen. De leraar kan voor kinderen waarvoor dit jaar nog geen dispensatie is aangevraagd via een webformulier een aanvraag indienen. Leeftijdsdispensatie is het gehele jaar geldig.

 

tenniskids leeftijdstabel rackets 2021

 

De geboortejaren in bovenstaande tabel gelden vanaf 1 januari 2021 t/m 31 december 2021.

 

Speelniveau

Het is belangrijk dat kinderen op het juiste niveau worden ingeschaald. Overleg samen met de leraar welk niveau aansluit bij de kinderen. Rood 1, Oranje 1 en Groen 1 is voor de kinderen die meer vaardig of ervaren zijn. Rood 2, Oranje 2 en Groen 2 is voor beginners of de (nog) minder vaardige spelers. Als het niveau is bepaald koppel je, voordat je gaat inschrijven, de kinderen aan het juiste speelniveau. Bekijk het stappenplan voor een uitleg.

 

Reserveren plaatsen

Voor het maken van een goede indeling voor de Rode en Oranje competitie, is het noodzakelijk dat alle kinderen van een team worden ingeschreven. Het komt nog wel eens voor dat een speler niet kan worden ingeschreven, omdat bijvoorbeeld het lidmaatschap nog niet verwerkt is waardoor er geen bondsnummer is om mee in te schrijven. In MijnKNLTB kun je dit oplossen door het verwacht aantal spelers op te geven. Het is wel de bedoeling dat de gereserveerde plekken opgevuld worden nadat de bondsnummers bekend zijn. Aan de hand van dit aantal wordt namelijk de indeling gemaakt. Bekijk het stappenplan voor een uitleg.

 

Rode, Oranje en Groene competitie

De Tenniskids competitie bestaat uit de Rode, Oranje en Groene competitie. Deze competities zijn gekoppeld aan de Tenniskids kleur waarin een kind speelt. In de Tenniskids competitie spelen kinderen op zondagochtend een aantal (korte) wedstrijden tegen kinderen van andere tennisverenigingen in de buurt.

 

Rode competitie (t/m 8 jaar)

 • Een competitiedag duurt gemiddeld een uur (exclusief warming-up).
 • Kinderen spelen in de Rode competitie enkelpartijen.
 • Een competitieteam bestaat uit minimaal 1 en maximaal 6 spelers.
  Jongens en meisjes spelen door elkaar.
 • Een competitieteam kan de winnaar van de dag worden.


In deze eerste fase maken kinderen t/m 7 jaar kennis met het tennisspel. Ze leren de basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie. Kinderen van 8 en 9 jaar mogen kiezen of ze in rood of oranje willen spelen. Ze maken kennis met leuke activiteiten en spelen korte wedstrijden. Er wordt gespeeld met een zachte rode bal op een minibaan (6x12 meter). Het racket is tussen de 43 en 56 cm.

rode baan

 

Oranje competitie (8 t/m 10 jaar)

 • Een Oranje competitiedag duurt ongeveer 2 á 2½ uur.
 • Kinderen spelen in de Oranje competitie enkel- en dubbelpartijen.
 • Een competitieteam bestaat uit minimaal 2 en maximaal 6 spelers.
  Jongens en meisjes spelen door elkaar.
 • Iedere speeldag wordt een team binnen de poule dagwinnaar. De wedstrijdresultaten worden ingevoerd in MijnKNLTB.


In de tweede fase van Tenniskids wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling. De kinderen (8 t/m 11 jaar) leren nieuwe slagen en technieken die hen helpen om uiteindelijk te kunnen spelen op een grote baan. Er wordt gespeeld op een driekwartbaan (een volledige baan die in de lengte is ingekort tot 18 meter). Er wordt gespeeld met een bal die geschikt is voor het spelen op een driekwartbaan (zachter en lichter dan een gele tennisbal). Het racket is tussen de 56 en 63,5 cm. De wedstrijden worden steeds langer.

oranje baan

 

Groene competitie (10 t/m 12 jaar)

 • Een competitiedag bij Groen duurt ongeveer 3 uur.
 • Kinderen spelen in de Groene competitie enkel- en dubbelpartijen.
 • Een competitieteam bestaat uit minimaal 4 en maximaal 6 spelers.
  Meisjes en jongens spelen door elkaar en mét en tegen elkaar.
 • Er worden tijdens een competitiedag 4 enkelpartijen en 2 dubbelpartijen gespeeld.
 • Elke week speelt het team tegen een team van een andere vereniging.
 • Alle wedstrijduitslagen worden ingevoerd in MijnKNLTB. Het team dat aan het einde van de competitie op de eerste plek in de poule staat, is kampioen.

 
Dit is de laatste fase in de voorbereiding op ‘hele baan’ tennis. De kinderen zijn 10 t/m 14 jaar. Kinderen in deze leeftijd zijn groter en in staat om de hele baan te bestrijken. Technieken, tactieken en atletisch vaardigheden worden verder ontwikkeld. De wedstrijden worden weer wat langer en het wedstrijden spelen speelt een steeds belangrijkere rol. Er wordt gespeeld met een langzame groene bal die geschikt is voor tennis op een hele baan en met een racket dat tussen de 63,5 en 68 cm lang is.

groene baan

 

Speeldagen

De Tenniskids competitie wordt gespeeld op zondagochtend. De Rode competitie en de Oranje competitie bestaan uit vijftien speelmomenten, verdeeld over meerdere maanden in het jaar.

Voor kinderen die in groen tennissen is er een voorjaar- en najaarscompetitie: de Groene competitie. In de Groene competitie spelen de kinderen zeven keer in het voorjaar en zeven keer in het najaar. Ook kunnen kinderen uit de provincies Noord-Brabant en Limburg meedoen aan de Wintercompetitie.
Begintijden

Voor de Rode, Oranje en Groene competitie adviseren wij om te beginnen tussen 8:30 uur en 12:00 uur. Als dit niet mogelijk is vanwege de baancapaciteit, dan mogen de wedstrijden uiterlijk om 15:00 uur starten.

 

Banen

Hieronder vind je een overzicht van de hoeveelheid banen die je per competitie nodig hebt:

 • Rood: Totale duur van een speeldag is ongeveer 1 uur op 1 à 2 banen.
 • Oranje: Totale duur van een speeldag is 2 à 2½ uur op 3 banen.
 • Groen: 6 partijen à circa 45 minuten. Bij voorkeur op 2 banen.

Indien er ruimte is adviseren wij om de jeugd op meer banen te laten spelen.

 

Meest gestelde vragen

Klik hier voor antwoorden op de meest gestelde vragen over de Groene competitie, hier zijn de antwoorden te vinden op de meest gestelde vragen over de Rode/ Oranje competitie.

 


Met sportieve groeten,
Het All-in Tennis Academy Team